Akcesoria do pieczenia chleba w domu
Samodzielny wypiek chleba to rzecz warta rozważenia choćby ze względu na korzyści finansowe i zdrowotne. Wypiekając własny chleb mamy całkowitą kontrolę nad jakością wykorzystywanych składników, przy czym nawet wybierając te z najwyższej półki, nadal uzyskujemy lepszą cenę za bochenek, niż kupując gotowe pieczywo. Oczywiście samodzielny wypiek jest bardziej pracochłonny niż spacer do sklepu, ale w zaistniałych okolicznościach, gdy tradycyjne zakupy stały się nieco problematyczne i wszyscy spędzamy w domu więcej czasu, niż zazwyczaj, może warto zająć ręce tak przyjemną czynnością, jak pieczenie.
Przeczytaj nasz przewodnik po sposobach na domowy wypiek chleba, dowiedz się, jaki sprzęt jest do tego konieczny, a jaki po prostu przydatny i przekonaj się, która z dostępnych opcji wypieku chleba jest dla Ciebie najlepsza!
Wypiekanie własnego pieczywa w piekarniku
Ponieważ zdecydowana większość z nas nie posiada w domu tradycyjnego pieca chlebowego, a i nowoczesny wypiekacz rzadko należy do standardowego wyposażenia kuchni, najczęściej korzystać będziemy z najzwyklejszego
Jak piec chleb w piekarniku: z termoobiegiem czy bez?
Chleb można piec w piekarniku zarówno z termoobiegiem, jak i bez. Termoobieg może co prawda nieco wysuszać chleb, ale da się temu przeciwdziałać, wstawiając do piekarnika niewielkie naczynie z wodą, która parując nawilża powietrze wewnątrz. Sama temperatura i czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości chleba, sposobu wypieku, ale także w pewnym stopniu od indywidualnych preferencji. Najlepiej zatem na początku trzymać się przepisu, ale jeśli mamy wrażenie, że jakieś nasze modyfikacje mogłyby poprawić efekt końcowy zawsze warto eksperymentować!
Pieczenie chleba w formie - praktycznie i niedrogo
Zdecydowanie najprostszym i najtańszym sposobem jest pieczenie chleba w zwykłej prostokątnej formie. Taką formę, tzw. keksówkę, wiele osób ma w domu, a nawet jeśli nie, to najtańszą wersję można nabyć już za kilkanaście złotych. Keksówka to o tyle praktyczne rozwiązanie, że możemy ją wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba, ale także pasztetów lub ciast (w tym keksów, od których ten rodzaj formy wziął swoją nazwę).
Do wyboru mamy keksówki
- blaszane,
- silikonowe,
- ceramiczne,
- szklane.
Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. Najpiękniejsze są zdecydowanie te ceramiczne, ale trzeba o nie bardzo dbać, ponieważ łatwo się rysują.
Pieczenie chleba w garnku żeliwnym: gwarantowany sukces!
Żeliwny garnek to co prawda zdecydowanie droższa opcja niż keksówka, ale jest to niebywale wszechstronne i trwałe naczynie! W takim garnku upieczemy nie tylko chleb, ale także mięso lub zapiekankę. I oczywiście, jak na garnek przystało, naczynie to doskonale sprawdzi się także do gotowania zupy, warzyw lub jednogarnkowych dań. Nie bez znaczenia jest także fakt, że pieczenie chleba w garnku żeliwnym ma większą szansę powodzenia niż w przypadku wielu innych sposobów. Chleb pieczony w ten sposób ma zazwyczaj pięknie zarumienioną i chrupiącą skórkę, i idealny, miękki miąższ. Jedna ważna uwaga: zdarzają się garnki żeliwne z plastikowymi uchwytami, które oczywiście absolutnie nie nadają się do pieczenia!
Pieczenie chleba na kamieniu, czyli ukłon w stronę tradycji
Kamień można wykorzystywać zarówno do pieczenia chleba, jak i pizzy. Mamy do wyboru kamienie różnej wielkości i grubości. Do pieczenia chleba teoretycznie lepsze są te grubsze, które co prawda dłużej się nagrzewają, ale też dłużej oddają ciepło. Niemniej kamień o grubości około 2 cm powinien sprawdzić się do obu rodzajów wypieków.
Kamień ma tę zaletę, że pochłania wilgoć z pieczonego ciasta, co pozwala na stworzenie w piekarniku warunków zbliżonych do tego, jakie panują w piecu chlebowym. Ponieważ pieczenie chleba wymaga zawsze uprzedniego nagrzania piekarnika (i co za tym idzie samego kamienia), będziemy potrzebować także
Pieczenie chleba w automacie - najlepsza opcja dla wygodnych lub zapracowanych!
Zdecydowanie najprostszym sposobem na pieczenie chleba w domu jest korzystanie z
Inne przydatne akcesoria do pieczenia chleba
Koszyki na wyrastające ciasto
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na chleb na zakwasie czy drożdżowy, ciasto przed pieczeniem będzie musiało wyrosnąć. Najlepsze do tego celu są specjalne koszyki do wyrastania. Ten prosty, niepozorny gadżet ma spore znaczenie dla końcowego sukcesu, ponieważ to właśnie dzięki niemu rosnące ciasto chlebowe ma szansę uzyskać idealną formę i utrzymać ją także po przeniesieniu na blachę. Do pewnego stopnia taki koszyk daje się jednak zastąpić
Kratki do studzenia chleba
Chleb, ale także inne wypieki dopiero co wyjęte z piekarnika najlepiej odstawić do ostygnięcia na specjalną
Jak widać, istnieje wiele możliwości samodzielnego wypiekania pieczywa i zarówno bardziej, jak i mniej ambitni domowi piekarze znajdą wśród nich coś dla siebie. Warto spróbować, bo mało co da się porównać z zapachem świeżego chleba rozchodzącym się po mieszkaniu. Gotowy wypiek będzie się doskonale prezentował w koszyku na pieczywo.
Smacznego!
Zainspiruj się
Znajdziesz tu inspiracje, porady modowe oraz stylizacje na każdą okazję. Usiądź wygodnie i daj się zainspirować!