7 akcesoriów przydatnych w kuchni wegańskiej
Kuchnia wegańska z założenia wyklucza stosowanie wszelkich produktów odzwierzęcych, w tym jaj i nabiału. Myliłby się jednak ten, kto zakładałby, że wobec takich ograniczeń musi być monotonna.
Okazuje się, że odpowiednio bilansując pięć głównych kategorii produktów, do których należą:
- warzywa i owoce,
- nasiona i orzechy,
- zboża,
- rośliny strączkowe,
- i oleje roślinne,
można wyczarować wiele barwnych potraw, których bogaty smak i różnorodność potrafią zaskoczyć niejednego mięsożercę. Oczywiście trzeba wiedzieć, jak to robić oraz… czym.
Korzystając z pomocy Marii Orzeszyny-Kułakowskiej, współwłaścicielki berlińskiego wegańskiego bistro Yummy Mummy (w którym pełni rolę szefowej kuchni), przygotowaliśmy dla Was listę siedmiu kuchennych akcesoriów najbardziej przydatnych w kuchni wegańskiej.
Blender ręczny - nad wyraz poręczny
Trudno sobie wyobrazić kuchnię wegańską bez
- pasta z zielonego groszku ze świeżą miętą
- pasta z czerwonej fasoli, pieczonego czosnku i suszonych pomidorów
- pasta z pieczonej dyni, imbiru i korzenia kurkumy z kaparami
Aby blender ręczny dobrze spełniał swoje zadanie, podczas zakupu warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj ostrzy - powinny być zdecydowanie metalowe! Ostrza z tworzyw sztucznych mogą nie poradzić sobie nawet ze stosunkowo mało wymagającymi produktami.
Blender kielichowy
Blender kielichowy przydaje się głównie do robienia smoothies, czyli gęstych, kremowych koktajli na bazie owoców i warzyw. Ponieważ smoothies są sycące, pełne witamin i antyoksydantów, a jednocześnie wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, idealnie nadają się na zdrowe śniadania!
Malakser - blendujący robot kuchenny do zadań specjalnych
Blender ręczny, jakkolwiek niezbędny, nie nadaje się do wszystkiego. Jeśli chcemy zmielić ziarna na mąkę albo orzechy na masło orzechowe przyda nam się coś mocniejszego. Również ulubiony przez wielu hummus najlepiej robi się właśnie blendującym robotem kuchennym, podobnie jak inne danie z ciecierzycy - pyszne kotleciki zwane falafelami. Maria korzysta z malaksera także do mielenia ugotowanych kasz i warzyw na pasztety, kotlety i farsze, jak również do przygotowywania domowych lodów ze zmielonych mrożonych owoców!
Na co zwracać uwagę przy zakupie? Przede wszystkim na dużą moc silnika oraz znaczną pojemność dzbanka!
Grill elektryczny lub patelnia grillowa
Jeśli grillowanie kojarzy Ci się głównie z kiełbasą i karkówką, czas odkryć grillowane warzywa! Nadają się zresztą nie tylko, jako kulinarne urozmaicenie letnich wieczorów w ogrodzie. Przygotowywane na tradycyjnym lub
Krajalnica do warzyw
Krajalnice do warzyw są najróżniejsze. Ta, która najbardziej przydaje się w kuchni wegańskiej to tzw. krajalnica spiralna, zwana także z angielska spiralizerem. Urządzenie to służy do robienia warzywnych makaronów. Najlepiej do tego celu nadaje się cukinia, ale także marchewka, seler, pietruszka, a nawet poczciwy burak czy ziemniak, nie mówiąc już o dyni - nomen omen - makaronowej, która swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej miąższ rozdziela się na włókna przypominające spaghetti. Jak możecie sobie wyobrazić, posiadanie tego prostego urządzenia otwiera przed Wami morze możliwości cieszenia się smacznymi, a przy tym wyjątkowo niskokalorycznymi potrawami!
Wirówka do sałat
Wirówka do sałaty to niepozorne urządzenie, bez którego jednak trudno wyobrazić sobie nie tylko wegańską, ale jakąkolwiek zdrową kuchnię. Wirówka pozwala dokładnie oczyścić liście, a następnie błyskawicznie je wysuszyć. Wystarczy dosłownie kilka minut, aby każdy rodzaj sałaty, a także świeży szpinak lub jarmuż, będą gotowe do podania!
Sokowirówki i wyciskarki
Jak sama nazwa wskazuje sokowirówki i wyciskarki służą przede wszystkim do przygotowywania świeżych soków, a także tzw. shotów. Ulubionym shotem Marii jest shot imbirowy, czyli po prostu sok wyciśnięty z korzenia imbiru. Pity w czystej postaci (bez rozcieńczania i słodzenia) może być nieco ekstremalnym przeżyciem, istnieją jednak bardzo smaczne wersje tego napoju, np. z dodatkiem kurkumy i czegoś słodkiego (np. syropu z agawy). Najważniejsze jest jednak to, że taki shot wzmacnia odporność i potrafi błyskawicznie postawić na nogi, nawet w przypadku uporczywej infekcji.
Mamy nadzieję, że udało nam się rozbudzić Waszą ciekawość i zachęcić Was do wypróbowania w swojej kuchni kilku wegańskich sztuczek. Nawet jeśli nie macie zamiaru przechodzić w całości na weganizm, warto zrobić w swojej kuchni więcej miejsca na rośliny, a nikt nie wie lepiej, jak się do tego zabrać niż weganie!
Polska malarka i kuratorka sztuki, która z zamiłowania do kuchni roślinnej otworzyła wraz ze wspólniczką w Berlinie wegańskie bistro Yummy Mummy, gdzie serwuje pyszne, zdrowe i nad wyraz estetycznie podane potrawy!
Zainspiruj się
Znajdziesz tu inspiracje, porady modowe oraz stylizacje na każdą okazję. Usiądź wygodnie i daj się zainspirować!